Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gewogen gemiddelde

Ik heb een aantal rente percentages. Ik weet dat je deze niet zo maar kan optellen en delen door het totaal. Hoe kan ik het gemiddelde uit rekenen van de volgende percentages:
Minimum rendement [%]
-24,5
0,0
1,8
3,1
3,2
3,2
3,2
0,4
6,4
22,6

M.v.g.
Jan

Jan
Iets anders - donderdag 19 augustus 2004

Antwoord

Ik ga er even van uit dat je bedoelt:
Tijdens 10 opeenvolgende periodes zijn bovenstaande rendementen behaald, wat is het gemiddelde rendement.
Ga dan als volgt te werk:
-zet de percentages om in groeifactoren op de volgende manier:
(1+percentage/100)
Dus
-24,5% wordt 1-24,5/100=0.755
0,0 wordt 1
1,8 wordt 1+1,8/100=1,018.
enzovoort
Vermenigvuldig nu alle berekende groeifactoren.
Het getal dat je dan krijgt breng je tot de macht 1/(aantal periodes).
Je hebt dan de gemiddelde groeifactor over 1 periode.
Deze kun je weer terugrekenen tot een percentage door (groeifactor-1)*100 te berekenen.
In bovenstaand voorbeeld levert dat dus
Groeifactor voor de 10 periodes samen is
0,755*1*1,018*1,031*1,032*1,032*1,032*1,004*1,064*1,226=1,1274
Gemiddelde groeifactor per periode is 1,12741/10=1,0121.
Het gemiddelde percentage per periode is dus (1,0121-1)*100=1,21%

hk
donderdag 19 augustus 2004

 Re: Gewogen gemiddelde 

©2001-2024 WisFaq