Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Samengestelde interest en inflatie

Hoe bereken ik de waarde van mijn inleg van Euro 1000 die ik wegzet tegen 5% rente over 27 jaar, als ik rekening houd met een inflatie van 2,5% per jaar?

Een en ander is nog te combineren met:
1. bijv. een maandelijkse inleg van Eur. 125 i.p.v. een beginkapitaal.

In de meeste vragen op dit forum is namelijk geen rekening gehouden met de inflatie. Het gaat mij voornamelijk om de formule. Hartelijk dank voor de zeer nuttige informatie op deze website.

r.erme
Iets anders - zaterdag 14 augustus 2004

Antwoord

De formule is gelijk of je nu al dan niet rekening houdt met de inflatie (wiskundigen zijn nu eenmaal niet geïnteresseerd in inflatie). Alleen verandert de intrestvoet die je in de formules invult.

Zowel inflatie als rente zijn een percentage wat het gemakkelijk maakt om er bewerkingen mee te maken. De reële rente (dit is de rente met een aanpassing aan de inflatie) vinden we door de rente te verminderen met het inflatiepercentage.
In jouw voorbeeld: reële rente = 5% - 2,5% = 2,5%

En deze 2,5% moet je dan invullen in de formules.
vb: 1000 * (1,025)27 = 1947,80

Voor een maandelijkse inleg ipv een beginkapitaal verwijs ik je naar Eindkapitaal bij maandelijkse inleg.

2,5% omgezet naar maandbasis geeft 0,2059836%. De ingevulde formule wordt dan:
125 * [(1,002059836)12*27 - 1) / 0,002059836]
= 125 * 460,13
= 57.516,25

mvg,

tg
zondag 15 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq