Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verhoudingen uitrekenen

Ik hoop dat iemand mij kan helpen met verhoudingen, ik snap er de ballen niet meer van. Ik zal als voorbeeld een rekensom opgeven die aan mij gevraagd wordt. Hier komt hij dan.

De verhouding van 3 getallen is als 7:4:9. Hoe groot is elk getal als het derde getal 315 is.

Ik hoop dat iemand mij uitleg kan geven over mijn vraag,ik zou heel dankbaar zijn. Ook zal ik blij zijn met een alg. uitleg over verhoudingen.

Nominu
Leerling bovenbouw vmbo - zondag 8 augustus 2004

Antwoord

Bij verhoudingen wil een verhoudingstabel nog wel eens helpen. Een voorbeeld:


Nu kan je aan zo'n verhoudingstabel heel wat dingen ontdekken. Bijvoorbeeld dat getallen onder allemaal 3x zo groot zijn als de getallen op de bovenste rij.

Als je 2 met 4 vermenigvuldigt kijg je 8, maar dan moet je die 6 ook vermenigvuldigen met 4 om 24 te krijgen.

Ook bijzonder is dat 2x24=6x8 en 8x36=24x12 en dat zelfs geldt dat 2x36=6x12. Dit laatste heet kruisproducten.

Bij jouw vraag hoort deze tabel:


Je kunt nu bijvoorbeeld kruisproducten gebruiken om de waarde van a en b uit te rekenen.

Er geldt bijvoorbeeld: 7×315=a×9
Dus a=7×315/9=245

Dan kan je b zelf wel waarschijnlijk... Wel oppassen dat dit soort dingen alleen geldt bij een verhoudingstabel. Bij andere soorten tabellen gaat dat niet...

Op onderstaande website kan je nog wel meer uitleg vinden en voorbeelden om te oefenen.

Zie Verhoudingstabellen

WvR
zondag 8 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq