\require{AMSmath} Vergelijking met ln Hoi hoi!! ik heb een probleembje met een som en ik kom er maar niet uit, ik hoop dat jullie mij kunnen helpen ik moet x oplossen uit: 2ln(Ö(x+3))+ln(x-1)=ln5 Bij voorbaat dank, Met vriendelijke groet, Peter Peter Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 7 augustus 2004 Antwoord Beste Naamgenoot, Laten we beginnen met het toepassen van: glog a + glog b = glog ab ,ln (a) = elog a en nglog a = glog an Zo krijgen we dus voor: 2ln(Ö(x+3)) = ln(Ö(x+3)2) = ln(x+3) Uit: glog a + glog b = glog ab Volgt dan dat: ln(x+3) + ln(x-1) = ln((x+3)(x-1)) Dit moet dan gelijk zijn aan ln(5) Dat kan alleen dus als: (x+3)(x-1) = 5 Nu haakjes wegwerken geeft: x2+2x-3 = 5 x2+2x-8 = 0 (x+4)(x-2)=0 x=-4 of x=2 Echter -4 valt af omdat dan ln(x+3) negatief wordt. m.v.g. Peter PHS zaterdag 7 augustus 2004 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoi hoi!! ik heb een probleembje met een som en ik kom er maar niet uit, ik hoop dat jullie mij kunnen helpen ik moet x oplossen uit: 2ln(Ö(x+3))+ln(x-1)=ln5 Bij voorbaat dank, Met vriendelijke groet, Peter Peter Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 7 augustus 2004
Peter Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 7 augustus 2004
Beste Naamgenoot, Laten we beginnen met het toepassen van: glog a + glog b = glog ab ,ln (a) = elog a en nglog a = glog an Zo krijgen we dus voor: 2ln(Ö(x+3)) = ln(Ö(x+3)2) = ln(x+3) Uit: glog a + glog b = glog ab Volgt dan dat: ln(x+3) + ln(x-1) = ln((x+3)(x-1)) Dit moet dan gelijk zijn aan ln(5) Dat kan alleen dus als: (x+3)(x-1) = 5 Nu haakjes wegwerken geeft: x2+2x-3 = 5 x2+2x-8 = 0 (x+4)(x-2)=0 x=-4 of x=2 Echter -4 valt af omdat dan ln(x+3) negatief wordt. m.v.g. Peter PHS zaterdag 7 augustus 2004
PHS zaterdag 7 augustus 2004
©2001-2025 WisFaq