Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Derdemachtswortels vereenvoudigen

Hoe vereenvoudig je 3Ö243 tot 3·3Ö9?

kim bo
Student universiteit - vrijdag 6 augustus 2004

Antwoord

In feite niet veel anders dan bij het vereenvoudigen van vierkantswortels. Maak eerste een lijstje met derdemachten:

23=8
33=27
43=64
53=125
63=216
73=343

Eh.. dat is wel genoeg. Ga vervolgens na of je 243 kan delen door een zo groot mogelijke derdemacht. Dat blijkt dan 27 te zijn, zodat je kan schrijven:

3Ö243=3Ö(27·9)=3Ö(33·9)=3·3Ö9

WvR
vrijdag 6 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq