Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functie met absoluutstrepen

Hoi WisFaq,

Ik heb deze functie: $f(x) = x-|3-x|+|x-1|$

Hoe kan ik bepalen in welke delen het domein van deze functie moet worden opgesplitst (na de wegwerking van de absoluutstrepen) om de verschillende gedaanten van f te kunnen onderzoeken? Een lange vraag en ik snap hem totaal niet.

Alvast heel erg bedankt!!

Sander
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 6 augustus 2004

Antwoord

Kijk eerst naar de termen tussen de absoluutstrepen.

1.
|3-x| valt uiteen in twee gebieden:
3-x$<$0 en 3-x$\geq$0
x$>$3 en x$\leq$3
Als x$>$3 schrijf je: x-3
Als x$\leq$3 dan schrijf je 3-x

2.
|x-1| valt uiteen in twee gebieden:
x-1$\geq$0 en x-1$<$0
x$\geq$1 en x$<$1
Als x$\geq$1 dan schrijf je x-1
Als x$<$1 dan schrijf je -x+1

Dit betekent dat je nu 3 gebieden krijgt:
1. x$<$1: f(x)=x-(3-x)+(-x+1)=x-2
2. 1$\leq$x$\leq$3: f(x)=x-(3-x)+(x-1)=3x-4
3. x$>$3: f(x)=x-(x-3)+(x-1)=x+2

Waarmee je er wel zo'n beetje uit bent. Het een en ander laat zich makkelijk controleren met een GR of een programma waar je grafieken mee kan tekenen. Zie prikbord!

WvR
vrijdag 6 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq