Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Buigpunt van grafiek van functie

Beste WisFaq,
gegeven is de functie: f(x)=x²·ln x

Ik snap niet hoe ik bij deze functie kan berekenen voor welke x f groter is dan 0.
Mijn tweede vraag is: Hoe kan ik het buigpunt van de functie f bepalen? en hoe bepaal ik de vergelijking van de raaklijn aan de grafiek f in dit buigpunt?

Hij ziet er nogal makkelijk uit vind ik (voor jullie ís ie waarschijnlijk ook makkelijk :-)) maar ik kom er maar niet uit.
Hartelijk bedankt voor jullie hulp!

Pieter

Pieter
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 6 augustus 2004

Antwoord

Hallo Pieter,

f(x)=x2ln(x) (x >0 )
x2ln(x)0
Ûln(x)0
ln(x)ln(1)
x1

x=a is de x-coördinaat van een buigpunt als f"(a)=0 en het teken van f"(x) wisselt voor x=a.
Het punt (e-1,5;-1,5e-3) voldoet aan deze voorwaarden.

Zie Buigpunten

wl
vrijdag 6 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq