Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritme, wat houdt het in?

Hallo,
Wat houdt het logaritme precies in, en wat is het tegenovergesteld?

Eric v
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - vrijdag 12 april 2002

Antwoord

Logaritme betekent eigenlijk gewoon exponent en is het 'tegengestelde' van exponenten. De wiskunde spreekt in plaats van tegengestelde ook wel van inverse.

Wat houdt het in?

De vergelijking 2x = 8 heeft als oplossing x = 3.
Men noemt 3 dan de logaritme van 8 bij het grondtal 2

De vergelijking 5x = 625 heeft als oplossing x = 4.
Men noemt 4 de logaritme van 625 bij het grondtal 5.

De vergelijking 10x = 1 heeft als oplossing x = 0
Men noemt 0 de logaritme van 1 bij het grondtal 10.

Dit waren 3 exponentiële vergelijkingen warvan je de oplossing met wat geprobeer wel kon ontdekken. Dat komt natuurlijk omdat ze gewoon mooi uitkwamen.

Als het met minder mooie oplossingen gaat, wordt het wel iets lastiger, maar niet echt anders.

De vergelijking 3x = 12 heeft geen 'mooie' oplossing.
Men noteert de oplossing als 3log 12

De vergelijking 7x = 41 heeft geen mooie oplossing.
Men noteert de oplossing als x = 7log 41
Om te weten wat er nou ongeveer uitkomt heb je een rekenmachine nodig.
De oplossing van de laatste vergelijking hierboven kun je intikken als log41/log7.

Natuurlijk werkt dit ook met mooie oplossingen.
Dus als je de vergelijking 3x = 9 als oplossing geeft x = 3log9, dan is daar niks mis mee, maar in feite komt er natuurlijk gewoon 2 uit, want 32 = 9.
Tik maar eens in: log9:log3 en overtuig je van het juiste antwoord.

In het algemeen geldt dus de regel: als gx = b, dan is
x = glog b

MBL
vrijdag 12 april 2002

Re: Logaritme, wat houdt het in?
Re: Logaritme, wat houdt het in?

©2001-2025 WisFaq