Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 26434 

Re: Een vraag over 2 vergelijkingen

Alvast superbedankt JaDeX!! Ik heb alleen nog een klein vraagje: hoe kun je uit de vergelijking (y-3)2+(x+2)2=9 stellen dat de cirkel dus een straal van 3 heeft en niet bijvoorbeeld 2?

Groetjes remco

Remco
Iets anders - vrijdag 6 augustus 2004

Antwoord

De meest eenvoudige (basis)vorm van een cirkel is x2+y2=r2
Deze cirkel heeft middelpunt (0,0) en straal r.
Een cirkel met vergelijking (x-a)2+(y-b)2=r2 heeft een ander middelpunt, namelijk (a,b) De straal is hierbij weer r. Dat betekent: als je een vergelijking van een cirkel in de laatstgenoemde vorm kunt schrijven kun je hieruit direct het middelpunt en de straal halen. Dit is basiskennis, net zo als hoe je de top van een parabool vindt. Wellicht snap je nu ook hoe ik aan dat antwoord kwam.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
vrijdag 6 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq