Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide in termen van primitieve

Hallo,

Ik zit met het volgende probleem, ik heb van de volgende formule:
f(x) = (ex-e-x)/(ex+e-x) de afgeleide f'(x) bepaald.
f'(x)= 4e2x/(e2x+1)2.
maar nu wil ik voor een opdracht f'(x) in termen/factoren van f(x) schrijven.
Ik wil dus zoiets als: f'(x) = f(x)*?+?....zonder dat ik de e^x terugzie. Ik bijt mij hier al even op stuk, zijn er misschien algemene trucjes om de e^x en e^(-x) termen weg te werken uit f(x) of is wat ik wil uberhaupt niet mogelijk?

bijvoorbaat dank,

S.

S.Teul
Student universiteit - donderdag 29 juli 2004

Antwoord

Volgens WIMS:

Derivative of (ex-e-x)/(ex+e-x) with respect to x:

q26340img1.gif

Dus het kan wel...

En 't is nog niet eens zo ingewikkeld

q26340img2.gif

De productregel gebruiken in plaats van de quotiëntregel wil de zaak nog wel eens vereenvoudigen.

WvR
donderdag 29 juli 2004

©2001-2024 WisFaq