Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Representativiteit en weging

Ik ben bezig met mijn afstuderen en wil de representativiteit van mijn responsgroep t.o.v de steekproef onderzoeken.
Daartoe heb ik het volgende gedaan:

Beroep Percentage van de populatie
Huisarts 25.9
Verpleeghuisarts 3.5
Medisch Specialist 26.9
Sociaal geneeskundige 6.7
Basisarts 27.6
Arts/specialist in opleiding 9.4

De groep respondenten is volledig representatief als 25.9% van hen huisarts is, 3.5% verpleeghuisarts, 26.9% medisch specialist, 6.7% sociaal geneeskundige, 27.6% basisarts en 9.4% arts/specialist in opleiding (?)

Om deze representativiteit te testen heb ik gekeken naar de geobserveerde en verwachte waarnemingen in de respondentengroep:
1= Geobserveerde waarnemingen
2= Verwachte waarnemingen
3= Residu
1 2 3
Huisarts 217 189,1 27,9
Verpleeghuisarts 39 25,6 13,5
Medisch Specialist 230 196,4 33,6
Sociaal Geneeskundige 104 48,9 55,1
Basisarts 56 201,5 -145,5
Arts/specialist in opl. 84 68,6 15,4
Totaal 730

Daarna heb ik een chikwadraattoets gedaan met de volgende hypothesen als uitgangspunt:
H0 = de verdeling van beroepen in de groep respondenten komt overeen met de verdeling van beroepen over de steekproef.
H1 = de verdeling van beroepen in de groep respondenten komt niet overeen met de verdeling van beroepen over de steekproef.

Het uitvoeren van de Chikwadraattoets levert het volgende resultaat op:

Chi-Square: 187,509
Vrijheidsgraden: 5
Asymp. Sig.: ,000

Aangenomen is een alpha van 0.05. Het aantal vrijheidsgraden is 5 en de bovenste kritieke waarde van Chikwadraat is 11,07. Chikwadraat heeft in dit geval een waarde van 187,509. Dit is groter dan de kritieke waarde die eerder gegeven werd. H0 wordt dus verworpen en ik moet mijn resultaten gaan wegen.

Nu heb ik twee vragen/problemen:
1. 730 respondenten hebben hun beroep wel ingevuld, 14 mensen niet. Wat doe ik in het verhaal tot nu toe met die 14? In principe zijn hun antwoorden natuurlijk ook van belang. Dien ik ze in te delen in een nieuwe groep 'onbekend' en dan bovenstaande berekeningen opnieuw uit te voeren? Alleen kom ik er dan niet helemaal uit met de beroepen. Ik heb nu namelijk zo gedaan: de beroepen van de respondenten in een datafile genoteerd en daaronder de beroepen van de steekproef en bij die beroepen van de steekproef heb ik bijvoorbeeld 217 huisartsen weggehaald etc. op die manier bleef ik op totaal 4765 respondenten. Als ik niet weet welk beroep iemand heeft kan ik niet aangeven dat iemand wel of geen respondent is en kom ik in de war met mijn aantallen..... :s

2. Wat doe ik in dit geval met de weging. Als ik die 14 in een nieuwe groep indeel zijn zij dus een bepaald percentage en dan geef ik hen een wegingsfactor?

Karian
Student universiteit - woensdag 28 juli 2004

Antwoord

Inderdaad is de steekproef niet representatief naar beroepsgroep. Maar let wel: bij grote steekproeven zal je al heel snel tot deze conclusie komen. Zelfs als het verschil tussen waargenomen en verwacht procentueel toch erg klein is. M.a.w. Het niet representatief zijn hoeft niet direct te leiden tot grote vertekening.
Ik neem aan dat die herweging (met SPSS ??) gelukt is.
die 14 is minder dan 1% van je respons. Analyses worden vaak uitgevoerd met een onnauwkeurig van 5%. Bij jouw steekproefgrootte heb je altijd zonder meer een onnauwkeurigheid van 3% bij percentageschattingen. Die 14 = 2% (zelfs al zouden deze antwoorden dezelfde richting uitwijzen) vallen in het niet in jouw grote steekproef.
Wanneer de beroepsgroep in alle analyses een belangrijke rol speelt dan kun je met die 14 niets doen. Je kan dan overwegen om ze gewoon weg te laten

Kruistabellen om verbanden te leggen tussen beroepsgroep en ......, toetsen met beroepsgroep erin etc. uitvoeren zonder die 14. Die 14 wel in de analyses opnemen schept bij kruistabellen cellen die veel minder gevuld zijn. Daardoor kan een toevallig verschil in de groep van die 14 veel eerder tot significantie leiden. En dat wil je niet. Dus dan (bijv. bij een chi-kwadraat analyse de groep "onbekend" niet meenemen). Ook bij andere toetsen kan een vergelijkbaar effect optreden, dat juit een afwijking in deze groep van 14 de hele toets op zijn kop zet.

De wegingsfactoren baseer je op de mensen die wel de beroepsgroep hebben ingevoerd. Hiermee weeg je alle antwoorden. Dus die 14 blijven dan ook buiten beschouwing. Dat is niet zou'n probleem.

Kortom, die 14 zijn voor jou zo belangrijk niet meer. Als je dat goed motiveert zou je ze wat mij betreft gewoon mogen weglaten.

Ps kijk ook even naar het cursief gedrukte stuk bij de onderstaande link.

Met vriendelijke groet

JaDeX

Zie Representatief en disproportioneel

jadex
donderdag 5 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq