\require{AMSmath} Bewijzen van een goniometrische uitdrukking sin6a+cos6a-2sin4a-cos4a+sin2a=0bewijsik kom er maar niet aan uitkun je me helpen f Student hbo - dinsdag 20 juli 2004 Antwoord Ik schrijf i.p.v. a x.(sin(x))6 = (sin2(x))3 = (1 - cos2(x))3 want cos2(x) + sin2(x) = 1 dus sin2(x) = 1 - cos2(x).Dan gaan we de formule (a-b)3 = a3 - 3a2b + 3ab2 - b3 gebruiken, dus (1 - cos2(x))3 = 1 - 3cos2(x) + 3cos4(x) - cos6(x).Dit vervangen in sin6(x) + cos6(x) - 2sin4(x) - cos4(x) + sin2(x) levert1 - 3cos2(x) + 3cos4(x) - cos6(x) + cos6(x) - 2sin4(x) - cos4(x) + sin2(x)Dit laat zich herschrijven tot1 - 3cos2(x) + 2(cos4(x)-sin4(x)) + sin2(x)Die 1 vooraan kunnen we herschrijven als sin2(x) + cos2(x), dus2sin2(x) - 2cos2(x) + 2(cos4(x) - sin4(x))= 2(sin2(x) - cos2(x) + cos4(x) - sin4(x))= 2(sin2(x)·(1 - sin2(x)) - cos2(x)·(1 - cos2(x)))= 2(sin2(x)·cos2(x) - cos2(x)·sin2(x))= 0 Davy dinsdag 20 juli 2004 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
sin6a+cos6a-2sin4a-cos4a+sin2a=0bewijsik kom er maar niet aan uitkun je me helpen f Student hbo - dinsdag 20 juli 2004
f Student hbo - dinsdag 20 juli 2004
Ik schrijf i.p.v. a x.(sin(x))6 = (sin2(x))3 = (1 - cos2(x))3 want cos2(x) + sin2(x) = 1 dus sin2(x) = 1 - cos2(x).Dan gaan we de formule (a-b)3 = a3 - 3a2b + 3ab2 - b3 gebruiken, dus (1 - cos2(x))3 = 1 - 3cos2(x) + 3cos4(x) - cos6(x).Dit vervangen in sin6(x) + cos6(x) - 2sin4(x) - cos4(x) + sin2(x) levert1 - 3cos2(x) + 3cos4(x) - cos6(x) + cos6(x) - 2sin4(x) - cos4(x) + sin2(x)Dit laat zich herschrijven tot1 - 3cos2(x) + 2(cos4(x)-sin4(x)) + sin2(x)Die 1 vooraan kunnen we herschrijven als sin2(x) + cos2(x), dus2sin2(x) - 2cos2(x) + 2(cos4(x) - sin4(x))= 2(sin2(x) - cos2(x) + cos4(x) - sin4(x))= 2(sin2(x)·(1 - sin2(x)) - cos2(x)·(1 - cos2(x)))= 2(sin2(x)·cos2(x) - cos2(x)·sin2(x))= 0 Davy dinsdag 20 juli 2004
Davy dinsdag 20 juli 2004
©2001-2025 WisFaq