Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Overgangsmatrix

Beste wiskundeleraar,
Mijn vraag gaat over de staat Nedervalto met 12miljoen inwoners.
8 miljoen Transisala over    100 kmē
3 miljoen Bestarbia over 1000 kmē
1 miljoen Alcapia over 10.000 kmē
De volgende matrix is voorgesteld voor de veranderde overgang, ik heb de som ingekort omdat ik alleen vraag wat ik niet weet.
Matrix M:
(van)
Trans. Best. Alcp. (naar)
0.075 0.05 0.05
0.05 0.85 0.05
0.20 0.10 0.90

Verdelings matrix volgens boek= 8.000 T
3.000 B
1.000 A
Mijn probleem ligt bij de verdelingsvector. Ik had zelf:
80.000 T
3.000 B
100 A
Deze getallen kreeg ik uit de Tot.inwoners: kmē = Inw./kmē. (8.000.000:100= 80.000).

1)Hoe komt het antwoord van het boek nou aan bovenstaande?

2)Waarom wordt de verdeling als volgt geschreven, wanneer de bevolkingsdichtheden in het vooruitzicht van de deelstaten worden gevraagd te geven?
   t    T
3000 B
9000-t A
B.v.d.
Vriendelijke groet,

Arjan
Student universiteit - maandag 19 juli 2004

Antwoord

De matrix stelt (denk ik) de percentages migratie voor van het aantal inwoners. In de 'populatievector' staan dan ook de absolute aantallen bewoners (in 1000tallen). Daarmee kan je dan steeds de nieuwe populatie berekenen.

Voor de dichtheid moet je dan daarna nog even delen door de oppervlakte. Je moet je in dit soort gevallen afvragen waar de overgangsmatrix precies voor staat. De matrix is vast NIET bedoeld om te rekenen met dichtheden!

De laatste vraag met die 't' begrijp ik niet.

WvR
maandag 19 juli 2004

©2001-2024 WisFaq