Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 26110 

Re: Vraagstuk oplossen

een vriend loste dit op met een (voor mij onbekende) redenering op :
Als alle 16000 plaatsen à 30 euro zijn, ontvangt de organisator 480.000 euro

Als alle 16000 plaatsen plaatsen à 17 euro zijn, ontvangst de organisator 272.000 euro.

De verhouding van de verschillen van beide ontvangsten ten opzichte van de "echte" ontvangst zou dan de verhouding weergeven van de verschillende plaatsen.
Hij zei dat die 0,38125 bedroeg en dat dit uitkwam op 6100 plaatsen van 17, ergo 99OO plaatsen van 30.
De rekening klopt dus
inderdaad, maar ik heb niet het flauwste benul op welke wijze (of met welke formule) dit berekend werd

bedankt,
Rudi

Rudi C
Ouder - zaterdag 10 juli 2004

Antwoord

Beste Rudi,

Je kunt 't ook op de manier van je vriend oplossen, maar of het gemakkelijker is...

Als alle 16 000 plaatsen à € 30,- bezet waren, leverde dat € 480 000,- op.
Als alle 16 000 plaatsen à € 17,- bezet waren, leverde dat € 272 000,- op.

Dus de verhouding (opbrengst 16 000 staanplaatsen) : (opbrengst 16 000 staan- óf zitplaatsen) = 272 000 : (272 000 + 480 000) = 17/47 bijvoorbeeld.

Maar er is € 400 700,- verdiend. Dus van de maximale opbrengst van € 30,- per stoel is € 480 700 - € 400 700 = € 79 300 gerealiseerd voor staanplaatsen.
Voor de € 17,- per plaats is € 400 700 - € 272 000 = € 128 700 extra gerealiseerd, dit zijn zitplaatsen.
Het totaal te verdienen geld is € 79 300 + € 128 700 = € 208 000.

De verhouding zitplaatsen tot totaal te verdienen geld is dus 128 700/79 300 + 128 700 = 99/160 en het aantal zitplaatsen is dan te berekenen via 16 000 · 99/160 = 9 900.

Groetjes,

Davy.

Davy
zondag 11 juli 2004

 Re: Re: Vraagstuk oplossen 

©2001-2024 WisFaq