Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limiet van een rationale functie

hallo ,
ik ben een beetje aan het twijfelen
dit is de opgave
lim ( (4+ 3/x2+1 )-(9 - 2/x+1) )
+-00

ik heb het uitgewerkt
lim ( (-5x3-3x2-2x) / (x3+x2+x+1) )
+-00
op de grafiek van deze functie zie ik dat ze voor x=-00 naar +00 gaat en omgekeerd voor x=+00 naar - 00 gaat
maar het quotient van deze rationale functie is toch -5 ?
dus dit moet de limiet toch zijn ?
alvast bedankt

Natali
3de graad ASO - vrijdag 9 juli 2004

Antwoord

Beste Natalie,

Je kunt 4 + 3/x2+1 - 9 + 2/x+1 toch al direct herschrijven als -5 + 3/x2+1 + 2/x+1?
En de limiet voor x gaande naar plus oneindig invullen levert -5 (delen door plus oneindig maakt de breuk 0, de termen 3/x2+1 + 2/x+1 worden 0).
Hetzelfde geldt voor x gaande naar min oneindig, dat levert eveneens -5 (delen door min oneindig maakt de breuk 0, de termen 3/x2+1 + 2/x+1 worden 0).

Maar je kunt het uiteraard ook zoals jij hebt opgelost oplossen. Daarna deel je door de term met de hoogste exponent, dus door x3, en dan krijg je één constante term (-5) in de teller en de rest allemaal termen met als noemer minstens één keer de factor x, die 0 worden voor x = ±¥. In de noemer krijg je ook één constante term (1), en de rest allemaal termen met in de noemer met minstens één keer de factor x (die ook weer 0 worden). Dus kom je ook -5 uit.

Davy
vrijdag 9 juli 2004

©2001-2024 WisFaq