Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Random procedure in software

In alle rekensoftware die ik ken is de randomfunctie een kant-en-klare procedure. Maar hoe werkt deze procedure precies? Oftewel, hoe gooit een computer een dobbelsteen?

Jaap v
Student universiteit - dinsdag 6 juli 2004

Antwoord

Ik zal je een voorbeeld in Pascal geven:
function random(dummy: integer): real;
const pi = 3.14159;
var x: real;
i: integer;
begin
x:=seed+pi;
x:=exp(5.0*ln(x));
seed:=x-trunc(x);
random:=seed
end;
In een programma gebruik je deze functie dan bijvoorbeeld zo:
seed:=4.0;
x=random(0);
Op 't Internet is vast meer over te vinden...

Zie Scientific Subroutine Library for Turbo Pascal

WvR
dinsdag 6 juli 2004

©2001-2024 WisFaq