Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 25988 

Re: Re: Maximale rechthoek met gegeven verhoudingen binnen gegeven rechthoek

Super!
Inmiddels was ik het probleem ook nog aangevlogen met een wiskundige die mij een fantastische demo gaf van mathematica.

Hier hebben we het probleem vanaf 'de andere kant' benaderd; op zoek naar de hoek alpha, uitgaande van initiele breedte(u)/hoogte(v)

alpha = arccos ( [ abs(bu-av) * (au-bv) ] / [ (bu-av)*sqrt(-4abuv+(a^2+b^2)*(u^2+v^2)) ] )

nogmaals bedankt voor de hulp!

Waling

Waling
Iets anders - zaterdag 3 juli 2004

Antwoord

dag Waling,

Het zat me toch niet helemaal lekker dat zo'n relatief eenvoudige oplossing niet 'met de hand' gevonden kon worden.
Ik ben er dus nog wat mee aan het stoeien geweest, en toen brak het licht door:
De driehoeken met zijden
x, y en Ö(x2 + y2)
is gelijkvormig met de driehoek met zijden
(b-y), (a-x) en Ö((b-y)2 + (a-x)2)
en wel met gelijkvormigheidsfactor v.
Dus b-y = v·x en a-x = v·y
Twee lineaire vergelijkingen die gemakkelijk tot bovenstaande oplossing komen!
groet,

Anneke
zondag 4 juli 2004

©2001-2024 WisFaq