Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afstand berekenen met weinig gegevens

Hallo!

Het is de bedoeling dat de afstand A tot A', C tot C', D tot D' of B tot B' wordt berekend (dit is allemaal hetzelfde).

De volgende afstanden zijn bekend:
AC,CD,(DB == AD), de verhouding van DB tot CD'.

Is het met deze informatie mogelijk, bijv. door middel van combinatie van sinus, cosinus en verhoudingen, één van de afstanden te berekenen? Of iig een hoek die niet 90 graden is?

Alvast bedankt!

Frank
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 2 juli 2004

Antwoord

Hier het plaatje:
q25979img1.gif
Als AC=CD dan ligt C' midden tussen A en D en moet de verhouding CD':DB=1:2 zijn. Deze verhouding levert dan geen nieuwe informatie op. De hoogte is dan onbepaald.
Ik neem nu aan dat dit niet het geval is en dat C' tussen A en D ligt.
Ik noem AC=d en CD=a.
De verhouding CD':DB noem ik p:q.
De gezochte afstand CC' noem ik h.
Omdat AD=DB geldt dan AC':C'D=q-p:p, dus AC'/C'D=(q-p)/p.
Verder geldt: (AC')2=d2-h2 en (C'D)2=a2-h2.
Er geldt dus nu:
(d2-h2)/(a2-h2)=(q-p)2/p2,
dus p2(d2-h2)=(a2-h2)(q-p)2
p2d2-p2h2=a2(q-p)2-h2(q-p)2
(q-p)2h2-p2h2=a2(q-p)2-p2d2
((q-p)2-p2)h2=a2(q-p)2-p2d2
h2=(a2(q-p)2-p2d2)/((q-p)2-p2)

hk
vrijdag 2 juli 2004

 Re: Afstand berekenen met weinig gegevens 

©2001-2024 WisFaq