Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van de raaklijn aan y= lnx

De vergelijking van de raaklijn aan y=ln x in het punt x=e is:

Het antwoord is y= x/e ,
maar kom hier niet uit, voornamelijk doordat ik de richtingscoefficient niet er uit kan halen, want als je lnx gaat differentieren, komt er 1/x uit, en ik weet niet wat je dan in raaklijn : y= ax+b, voor de a moet invullen

Groetjes, en bedankt

mirell
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 1 juli 2004

Antwoord

De richtingscoëfficiënt van de raaklijn is y'(x) = 1/x, dus in het punt x=e is de richtingscoëfficiënt van de raaklijn y'(e) = 1/e. De vergelijking van de raaklijn is algemeen y = ax + b, met a de richtingscoëfficiënt die is y'(e) = 1/e Þ y = (1/e)x + b. De lijn gaat door het punt (e,1) dus invullen levert y(e) = (1/e)e + b = 1
Û 1 + b = 1 Û b = 0. Dus de vergelijking van de raaklijn is y = (1/e)x oftewel y = x/e.

Groetjes,

Davy.

Davy
donderdag 1 juli 2004

©2001-2024 WisFaq