Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integreren met gebruik van substitutie

òdx/xÖx= 2/Öx

maar als ik wil berekenen met substitutie
dan kom ik vast te zitten
ik stel u= Öx
du=d(Öx)
du=1/2Öx
maar ik kom maar niet tot gewenste resultaat !!!

edwin
Leerling mbo - woensdag 30 juni 2004

Antwoord

Beste Edwin,

Je weet dat x·Ö(x) = x·x1/2 = x11/2, dus 1/x11/2 = x-11/2.
Toegepast op ò1/Ö(x)dx wordt dit òx-11/2dx = x-11/2+1/-11/2+1+c = -2·x-1/2 + c = -2/Ö(x) + c.

Maar je wilt 'm weer via substitutie oplossen? Mij best...

Stel u = x1/2 Þ u2 = x
du/dx = 1/Ö(x).
du = 1/Ö(x)dx
2·du = 1/Ö(x)dx

Þ ò2·du/u2 Þòu-2du = -2·u-1 + c = -2·(x1/2)-1+c = -2/Ö(x) + c.

Davy
woensdag 30 juni 2004

©2001-2024 WisFaq