Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Herhaling berekening

Hallo davey ik heb je al eerder een som gestuurd
volgens mij een fout want

Ik kom er niet uit bij het berekenen van de eigenschappen deze 4 onderstaande sommen

2log (8x16) is een keer (x)
kun je me helpen ik zou graag een zekerheid willen bedankt

ron, e
Leerling mbo - dinsdag 29 juni 2004

Antwoord

2log(8x16) = 2log8 + 2log16 = 3 + 4 = 7.
Je begrijpt, neem ik aan, dat de deeluitkomsten 3 resp. 4 zijn. Bijvoorbeeld 2log8 = 3 omdat 23 = 8.

Bij bovenstaande uitwerking heb ik gebruik gemaakt van de logaritmische stelling dat glog(a.b) = gloga + glogb.
Het had ook in één keer gekund, en wel als volgt.
2log(8x16) = 2log128.
Nu moet je dus gaan bedenken wat de oplossing is van de vergelijking 2x = 128.
In het normale geval kun je dat niet zomaar eventjes oplossen, tenzij de getallen een beetje handig gekozen zijn. En dat is met 128 het geval!
Je ziet het wel niet direct, maar 27 = 128.
En daarmee ben je opnieuw op het antwoord 7 uitgekomen.

MBL
dinsdag 29 juni 2004

©2001-2024 WisFaq