Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Binomiale toets?

Op een oefententamen kom ik de volgende vraag tegen:

Tutoren hebben het idee dat meer dan 40% van de studenten pas in de laatste weken voor het tentamen gaan leren. Zij stellen 25 studenten de volgende vraag: "vindt u van uzelf dat u iemand bent die vooral de laatste weken voor het tentamen leert?" 58% van de 24 ondervraagden (eentje gaf geen antwoord) zeiden ja. Ondersteunt het onderzoek de mening van de tutoren bij een significantieniveau van 0,025??
Ik heb het als volgt opgelost maar twijfel aan de door mij gebruikte methode.

58% van 24 is 14 studenten.

24 nCr 14 * .4^14 * .6^10 = 0,03183
Dit is dan 0,025 dus het idee van de tutoren wordt niet ondersteund.
Klopt de berekening die ik heb gebruikt en mag je op grond van die uitslag een hypothese al dan niet verwerpen????

Groetjes Jet

Jet
Student universiteit - maandag 28 juni 2004

Antwoord

Zoiets, maar dan anders...

H0:p0,40
H1:p0,40

Wat is nu de kans dat je 'onder' de nulhypothese bij een groep van 24 studenten een kans vindt van 0.58, dus 14 studenten of meer 'ja' zullen zeggen?

Binomiaal:
X:aantal ja-zeggers
p=0,40
n=24
P(X14=1-P(X13)=1-0,9465=0,0535

Er is dus geen reden H0 te verwerpen.

WvR
zondag 4 juli 2004

©2001-2024 WisFaq