Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parabool

Gegeven de parabool P y=ax2 +bx +4.
Gevraagd: a en b als de coördinaten van de top(2,5) zijn en teken de parabool P.

Sarah
3de graad ASO - maandag 28 juni 2004

Antwoord

Hoi,

Je vindt de x-coördinaat van de top als x0=-b/2a. Dus moet -b/2a=2 of 4a+b=0.
De top van de parabool ligt uiteraard op de parabool, dus moet 5=a.22+b.2+4 of: 4a+2b=1.
We hebben dus 2 onafhankelijke vergelijkingen in a en b.
Hieruit haal je zo dat a=-1/4 en b=1.

Groetjes,
Johan

andros
maandag 28 juni 2004

©2001-2024 WisFaq