Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 25823 

Re: Formule cirkel bepalen bij gegeven punt, raaklijn op dat punt en straal

door bovenstaande formule te herschrijven ben ik ook tot de in de vraag gestelde formule gekomen. het punt (a,b) is niet bekend. de raaklijn aan het gegeven punt wel. De lijn loodrecht op de raaklijn gaat naar het middelpunt en heeft als lengte r. De formule wordt dan: (x-r.cos10)2+(Y-r.sin10)2 =r2 Door dit te herschrijven ben ik tot de bovenstaande formule gekomen die bij bij gegeven r, gegeven punt en raaklijn op dat punt een y-waarde zou moeten geven als je een x-waarde invult. Er komen alleen hele rare waardes uit die formule, dus ik ben bang dat ik ergens wat fout doe.

Brecht
Student hbo - zaterdag 26 juni 2004

Antwoord

Nee, die formule lijkt me helemaal in orde.
Hij gaat inderdaad door de oorsprong, want x = y = 0 geeft direct de juiste bewering r2 = r2
De formule voor y ziet er wel vreemd uit.
Je krijgt eerst (y-r.sin10°)2 = r2 - (x-r.cos10°)2 en dan dus y - r.sin10° = ±Ö[r2 - (x-r.cos10°)2] en dat is niet wat je hebt opgeschreven.
Kijk nog eens goed naar je formule, zou ik zeggen.

MBL
zaterdag 26 juni 2004

©2001-2024 WisFaq