Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule cirkel bepalen bij gegeven punt, raaklijn op dat punt en straal

Ik wil de formule voor een cirkel opstellen zodat ik bij een gekozen x de y-waarde kan bereken.

Hierbij weet ik een punt (die ik (0,0) heb gesteld) de straal (die ik variabel wil houden) en de raaklijn aan dat punt die ik 10° gesteld heb.

door met pythagoras en de raaklijn een middelpunt (r.cos10,r.sin10) te formuleren kom ik tot y= =/-Ö(r2 (x.rsin10)2)+rcos10

als ik dit in excell uitschrijf en verschillende waardes voor x invul kom ik op erg rare y waardes uit bij sommige x-waardes krijg ik zelfs geen uitkomst. wat is er fout gegaan bij het opstellen van de formule? of moet ik het probleem heel anders aanpakken?

Brecht
Student hbo - vrijdag 25 juni 2004

Antwoord

Kom je niet handiger tot je doel als je gebruikt dat een cirkel met middelpunt (a,b) en straal r als vergelijking heeft (x-a)2 + (y-b)2 = r2 ?

MBL
vrijdag 25 juni 2004

 Re: Formule cirkel bepalen bij gegeven punt, raaklijn op dat punt en straal 

©2001-2024 WisFaq