Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 25733 

Re: Ontbinden mbv horner

Ik heb dus x2 – 5x + 8 / x4 -6x +8x -3 ik heb de noemer nu ontbonden om deze breuk in elementaire breuken te kunnen schrijven om dan kunnen gebruik te maken van de integratie methode door breuksplitsing. De noemer wordt dus (x+3) (x-1) (x-1) (x-1) = (x+3)(x-1)3
Dan x2 – 5x + 8 / (x+3)(x-1) (x-1) (x-1) en dat wordt dan volgens mij gelijk aan
A/(x-1) + b/(x-1) + c/(x-1) + d/(x+3) en ik zou ook nog zeggen dat a=b=c

Maar nu in mijn boek schrijft men het volgende waarom?

a/(x-1) + b/(x-1)2 + c/(x-1)3 + b/(x+3)

Waarom niet zoals ik denk? Groeten.

Bert
Overige TSO-BSO - vrijdag 25 juni 2004

Antwoord

De wortels van de noemer (f(x)=0) zijn reëel en meervoudig, dus dan geldt in het algemeen
f(x)/f(x) = A1/(x - x1)a + A2/(x - x1)a-1+ ... + Aa/(x - x1)1 + B1/(x - x2)b + B2/(x - x2)b-1 + ... + Bb/(x - x2)1 + ...

In ons geval x2-5x+8/x4-6x2+8x-3 = x2-5x+8/(x-1)3·(x+3). De nulpunten van de noemer zijn meervoudig en reël, dus kan de functie ontbonden worden in A1/(x-1)3 + A2/(x-1)2 + A3/(x-1) + B1/(x+3), als we A1 = A en A2=B, A3=C en B1=D, dan moet gelden A(x+3) + B(x-1)(x+3) + C(x-1)2·(x+3) + D(x-1)3 = x2 - 5x + 8.

En dan moet je een stelsel oplossen, maar dat zal wel lukken (A=1, B=-1, C=½ en D=-½).

Davy
vrijdag 25 juni 2004

©2001-2025 WisFaq