Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelsel van tweedegraads vergelijkingen

substitutie of in matrixvorm zijn dit soort stelsels zeer tijdrovend ik zoek een methode om snel een oplossing te vinden voor deze problemen

vb:
A2=B2+C2
A=B+C-18
B*C=1512

wolf
Student universiteit - donderdag 24 juni 2004

Antwoord

Wel, zeer tijdrovend lijkt me dit niet. Meer een kwestie van handig combineren:
Kijk maar:
A2=B2+C2 = A2+2BC=B2+2BC+C2 = A2+2BC=(B+C)2
Combineren met BC=1512 levert:
A2+3024=(B+C)2
Uit A=B+C-18 volgt B+C=A+18, invullen levert:
A2+3024=(A+18)2
A2+3024=A2+36A+324
36A=3024-324=2700
A=2700/36=75
B+C=A+18=93
Uit BC=1512 volgt C=1512/B
Dus B+1512/B=93
B2+1512=93B
B2-93B+1512=0
B=(93+/-Ö(932-4*1512))/2=(93+/-51)/2
Dus B=144/2=72 of B=21
Dus C=1512/72=21 of C=1512/21=72

Als alleen die 18 en 1512 kunnen "verschillen" kun je deze oplossing als bouwschema voor een algemene oplossing gebuiken.

hk
donderdag 24 juni 2004

©2001-2024 WisFaq