Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met grondtal e

Ik heb morge een herkansing wiskunde en zou graag willen begrijpen hoe je de vergelijking e2x-5ex=6 oplost. Ik dacht zelf aan 2x-5x=ln6, -3x=ln6 maar hier ben ik helemaal niet zeker van. Alvast bedankt.
Groetjes Stefanie

Stefan
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 24 juni 2004

Antwoord

Hallo Stefanie,

e2x-5ex=6
(ex)2-5ex=6
Stel nu ex=p dan krijg je de schaduwvergelijking
p2-5p=6
p2-5p-6=0
(p+1)(p-6)=0
p=-1 (valt af want ex0)
of p=6 dus ex=6
x=ln(6)

wl
donderdag 24 juni 2004

©2001-2024 WisFaq