Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Door priemfactorontbinding ggd+kgv vinden

Ik weet hoe ik een getal moet ontbinden in priemfactors, maar hoe bepaal ik dan de ggd en kgv van 2 getallen die ik heb ontbonden

Evert
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 24 juni 2004

Antwoord

Hallo Evert,

Stel a =360= 23.32.5 en b=450= 2.32.52
Dan moet je voor de grootste gemeenschappelijke deler het product nemen van de gemeenschappelijke factoren met de laagste exponent. Dus ggd(a,b)=2.32.5=90.
Als er geen gemeenschappelijke factoren zijn dan is de ggd=1.

Voor het kleinste gemeenschappelijke veelvoud doen alle factoren mee, maar nu moet je steeds de hoogste exponent nemen. Stel c=90= 2.32.5 en d=189 = 33.7 dan is kgv(c,d)=2.33.5.7 = 1890

Met de TI-83 is het niet nodig om de getallen eerst te onbinden in priemfactoren.
Je kunt dan gebruik maken van de functies gcd(360,450) en lcm(90,189)

wl
donderdag 24 juni 2004

©2001-2024 WisFaq