Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Deelbaarheid door 7

Ik heb iets ontdekt over hoe je kan controleren of iets door 7 is te delen. Door het eerste cijfer maal 3° te doen + het tweede cijfer maal 3+ het derde cijfer maal 32 enz. Als je dat optelt en het getal dat je eruit krijgt is door 7 te delen dan is het oorspronkelijke getal ook door 7 te delen.
Voorbeeld: 7x67 = 469
9+6x3+4x32 = 63 en 63 = 9x7

Klopt deze regel en zo ja wat is eigenlijk het bewijs ervoor?

Iemand
Iets anders - dinsdag 22 juni 2004

Antwoord

Die regel klopt. Het bewijs kan je het eenvoudigst mbv modulo rekening.

Stel je getal is N=åi=1nai10i
(dus N=469=4*100+6*10+9)

Als je getal deelbaar is door 7 dan is de rest bij deling door 7 uiteraard 0
Û (åi=1nai10i) º 0 mod 7
Û åi=1n(ai10i mod 7) º 0 mod 7
Û åi=1n( ai mod 7)*(10 mod 7)i º 0 mod 7
Û åi=1n( ai mod 7)*3i º 0 mod 7
Û åi=1n ai*3i º 0 mod 7

Mvg,
Els

Els
dinsdag 22 juni 2004

©2001-2024 WisFaq