Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossing van een vierdegraadsvergelijking m.b.v. ontbinden in factoren.

Bij f(x)= 2x4-4x3-13x2-6x-24
Los op : f(x)=0
gaven jullie als oplossing

2x4-4x3-13x2-6x-24=0
x=-2 is een nulpunt dus
(x+2)(2x3-8x2+3x-12)=0 (hoe kom je hieraan!!)
x=4 is een nulpunt dus
(x+2)(x-4)(2x2+3)=0
2x2+3 heeft geen reële nulpunten.
De reële oplossingen van de vergelijking zijn:
x=-2 of x=4

Ik heb de link Ontbinden in factoren van een veelterm ook al bekeken maar ik kan er echt niets van maken.Het is toch de bedoeling dat je in de eerste stap alle termen deelt door x-2 ? Dan komt er toch geen (x+2)(2x3-8x2+3x-12)=0 uit??

Groetjes K.

k.
Student universiteit - maandag 21 juni 2004

Antwoord

Volgens de factorstelling geldt dat als x=a een nulpunt is van f(x) dat dan (x-a) een factor is van f(x).

f(-2)=2.(-2)4-4.(-2)3-13.(-2)2-6.(-2)-24=0 dus geldt dat je f(x) kunt delen door x--2=x+2. De uitkomst van deze deling is 2x3-8x2+3x-12. Dus geldt dat 2x4-4x3-13x2-6x-24=(x+2)(2x3-8x2+3x-12)

Een alternatief voor de staartdeling is het schema van Horner.

wl
maandag 21 juni 2004

©2001-2024 WisFaq