Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vectoren: twee parallellogrammen maken een derde

Kunt u mij a.u.b. helpen met de volgende vraag.

We verbinden de hoekpunten van een eerste parallellogram opeenvolgend met de hoekpunten van een tweede parallellogram.
Bewijs dat de middens van de verbindingslijnstukken ook een parallellogram bepalen.

Toch bedankt

Jill
2de graad ASO - zaterdag 19 juni 2004

Antwoord

Dag Jill,

Kies een van de hoekpunten van een van de parallellogrammen als oorsprong O, en noem de andere hoekpunten zoals in de figuur.
Applet werkt niet meer.
Download het bestand.

Voor het gemak duid ik de vectoren aan met begin- en eindpunt, dus OA is de vector van O naar A.
Het zal duidelijk zijn dat
OB = OA + OC
DF = DE + DG
Maar ook:
OF = OD + DF = OD + (OE - OD) + (OG - OD) = OE + OG - OD
M, N, P en Q zijn de middens van de lijnstukken OD, AE, BF en CG.
Dan geldt bijvoorbeeld:
OM = 1/2OD
ON = 1/2(OA + OE)
enz...
Je moet nu aantonen dat MN + MQ = MP
Lukt dat nu? Anders hoor ik het nog wel.
groet,

Anneke
maandag 21 juni 2004

©2001-2024 WisFaq