Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Irrationele functie

Over de volgende functie heb ik een paar vragen:

-√(-x2-2x+8)
Hiervan moet ik het buigpunt, het minimum en de snijpunten met de y-as berekenen.
Om het minimum te bepalen weet ik dat ik f'(x)=0 moet uitrekenen, maar daar kom ik niet uit. Hierdoor kan ik het buigpunt ook niet uitrekenen (f'(x)=0)
Verder de 0-punten: de functie moet 2 snijpunten hebben met y=-2. Als ik voor x 0 invul, dan kom ik uit op -√8. Dit is -2,8....moet ik het zo berekenen?

Michel
Student universiteit - zaterdag 19 juni 2004

Antwoord

f(x)=-(-x2-2x+8)$^{\frac{1}{2}}$
f'(x)=-1/2(-x2-2x+8)^(-1/2)(-2x-2)=(x+1)/√(-x2-2x+8)
Dan lijkt het me niet zo moeilijk meer om f'(x)=0 op te lossen.
Dat buigpunt mag je zelf doen.
Van dat verhaal over die nulpunten en de lijn y=-2 snap ik niet zoveel.

P.S. Misschien heb je hier iets aan:
on line differentieren
on line vergelijkingen oplossen

hk
zaterdag 19 juni 2004

 Re: Irrationele functie 

©2001-2024 WisFaq