Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in factoren

Hallo
Ik snap de vollgede oefening niet:

3p4q5 - 6p6q4 + 9p6q6

dit is mijn oplossing:

3p4q4(2p2q + 3p2q)

is dit juist?
vooral het afzonderen snap ik niet.

alvast bedankt!

Benjam
Overige TSO-BSO - zaterdag 19 juni 2004

Antwoord

Dat je 3p4q4 af kunt zonderen heb je goed gezien, maar verder kun je met een oogopslag zien dat het tussen de haakjes niet klopt: je begint met 3 termen en tussen de haakjes staan er maar 2.
Eventjes stap voor stap:
3p4q5=3p4q4.q
6p6q4=3p4q4.2p2
9p6q6=3p4q4.3p2q2.
We krijgen dus:
3p4q5-6p6q4+9p6q6=
3p4q4.q-3p4q4.2p2+3p4q4.3p2q2=
3p4q4(q-2p2+3p2q2)

hk
zaterdag 19 juni 2004

©2001-2024 WisFaq