Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Schrijven als x=

ik had een vraag of er ook een mogelijkheid bestaat om deze formule ook als x=... is te schrijven zodat ik doormiddel van de Y in te vullen er zo achter kan komen wat de x is... de formule is:

Y=(1/24)x4+(7/4)x3+(455/24)x2-(103/4)x+191

Ik hoop dat het sowieso mogelijk is want ik moet het ergens voor gebruiken...

En ohja hoe keer je deze formule ook alweer om dus ik bedoel spiegelen met de y-as...
y=(1/3)x3-x2+(8/3)x-2

Bedankt voor de antwoorden alvast! Ik ben jullie zeer dankbaar want ik kom er niet meer uit... Groetjes Paul

Paul
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 17 juni 2004

Antwoord

Het eerste is niet zonder meer (of eigenlijk zelfs zonder meer niet!) mogelijk.
Je kunt voor y een waarde nemen en vervolgens de bijbehorende vergelijking van de vierde graad proberen op te lossen. Daar bestaan wel bepaalde strategieën voor, maar leuk is het niet echt. Waarom laat je dat oplossen niet over aan bijvoorbeeld een GR of een computer?

Het tweede is veel simpeler. Om de grafiek van een functie te spiegelen in de y-as hoef je slechts alle x-en te vervangen door -x. Let wel op haakjes, want -x2 is iets anders dan (-x)2

MBL
vrijdag 18 juni 2004

©2001-2024 WisFaq