Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Chi kwadraat toets en kritieke waarden

Geachte heer of mevrouw,

Wat is de kritische waarde als het aantal vrijheidsgraden 35 is en alpha 0,05. En indien het aantal vrijheidsgraden 40 is en alpha 0,05? Waar kan ik deze waarden vinden?

Stel groep 1 bestaat uit 10 kinderen die elk dezelfde lijst hebben waar zes boeken op staan. Elk kind zet deze boeken op rangorde waarbij op 1 het meest favoriete boek staat en op 6 het minst favoriet. Stel dat met behulp van de chi kwadraat toets is bepaald dat er samenhang is tussen deze groep kinderen en de rangore van boeken (met alpha 0,05).

Hoe kan ik bepalen wat het verband is tussen the rangorde van boeken en de groep kinderen? D.m.v een kruistabel?

Alvast bedankt.
Met vriendelijke groeten,

Michelle

Michel
Student universiteit - donderdag 17 juni 2004

Antwoord

1) Bij een aantal vrijheidsgraden v30 kan de rechtergrens van het rechtszijdig kritiek gebied bij een chi-kwadraattoets berekend worden met de formule: gr= 1/2·(ÖÖv + z)2
Hierbij is z de grenswaarde uit de normale verdeling, bij a=0,05 wordt dat dan z=1,645. Bij 40 vrijheidsgraden leidt dit alles tot grens 56,1

2) Onduidelijk is wat je wil? Wil je toetsen of er uberhaupt voorkeur bestaat (positief of negatief) voor een of meerdere boeken? Of wil je kijken of die voorkeur in verschillende groepen anders is? (maar ik zie maar één groep). In het eerste geval is daar een toets voor. Dat is de toets op voorkeur bij rangschikkingen van Friedman.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
vrijdag 18 juni 2004

©2001-2024 WisFaq