Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nulpunten berekenen

hoe bereken ik het nulpunt van:

y(x)= 2x4-4x3-13x2-6x-24

Ik weet dat ik de functies gelijk moet stellen aan nul. Maar hoe verder?

michel
Student universiteit - donderdag 17 juni 2004

Antwoord

Hallo Michel,

Deze vergelijking kan worden opgelost met behulp van onbinden in factoren.

2x4-4x3-13x2-6x-24=0
x=-2 is een nulpunt dus
(x+2)(2x3-8x2+3x-12)=0
x=4 is een nulpunt dus
(x+2)(x-4)(2x2+3)=0
2x2+3 heeft geen reële nulpunten.
De reële oplossingen van de vergelijking zijn:
x=-2 of x=4

Zie Ontbinden in factoren van een veelterm

Zie Cubic and Quartic Equations

wl
vrijdag 18 juni 2004

©2001-2024 WisFaq