Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraag van een VWO`er naar getallen met een bepaalde eigenschap

Ik moet met behulp van het programma Derive een oplossing bedenken voor onderstaand probleem:

Bestaat er een getal(A), waarvoor geldt dat als je het eerste cijfer achteraan plaatst, voor dat nieuwe getal(B) geldt: A=1.5*B ofwel 2*A= 3*B?

Maar dan zal ik eerst een gewone oplossing moeten kunnen vinden en dat lukt tot nu toe(veel tijd en proberen)nog niet. Kunnen jullie mij helpen?

E. Smi
2de graad ASO - woensdag 16 juni 2004

Antwoord

Stel A=ak10k+ak-110k-1+...a2102+a1101+a0100 (kÎ0, de coëfficiënten ai zijn cijfers, ak¹0).
Dan B=ak-110k+ak-210k-1+...a1102+a0101+ak100.
Je moet de cijfers a0, .. ,ak zoeken zó dat 2A=3B.
Het kan best dat je er met pen en papier niet uitkomt, de opdracht luidt dan ook dat je het met een computerprogramma moet doen.
Begin met een niet te grote waarde van k (bv k=5), en probeer alle combinaties van cijfers a0, .. , ak.
Hint voor een alternatief: als bv A=35234 en B=52343, dan B=10*(A mod 10000) + (A div 10000).
Ook op deze manier kun je met een computerprogramma voor alle A kleiner dan (bijvoorbeeld) 100000 onderzoeken of 2A=3B.

hr
donderdag 17 juni 2004

 Re: Vraag van een VWO`er naar getallen met een bepaalde eigenschap 

©2001-2024 WisFaq