Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Standaardfout

Hallo,

Ik heb een vraagje mbt een statistische berekening en ik hoop dat u mij kunt helpen.

Ik heb een enquete gehouden onder 23 mensen (dat is de gehele populatie)np=23 ik heb 20 enquetes teruggekregen.
n= dus 20.

Dat betekent dus dat ik het betrouwbaarheidsinterval (BI) en de nauwkeurigheid moet gaan berekenen, want de BI is geen 95% meer en de nauwkeruigheid geen 5% meer. Dat zou alleen zijn als ik 22 enquetes terug had (toch?)

Om bovenstaande te berekenen moet ik de standaardfout gaan berekenen.

sr= Ö(p(1-p)/n)* Ö(Np-n/np-1)

In een voorbeeld uit een boek wordt dan gezegd dat er uitgegaan wordt van een populatiepercentage van 50% overeenkomend met een proportie van ,p, 5.

Nu snap ik ten eerste niet wat een populatiepercentage is en hoe ze daar aan komen. Verder snap ik ook niet hoe ze dan aan p=5 komen.

In het voorbeeld wordt het:
(np=735 n=150)

Ö((0.5*0.5) / 150))* (585/734) = 0.036

waarom gebruiken ze hier 0.5? is dat altijd zo?
En waarom niet gewoon pi(1-pi) = 1 ?

Alvast bedankt voor de moeite.

femke
Student universiteit - woensdag 16 juni 2004

Antwoord

Die 0,5 wordt altijd gebruikt. Deze waarde leidt namelijk tot het meest ongunstige geval voor je steekproef.

Verder zou ik bij een respons van 20 in een populatie van 23 mijn conclusies trekken voor DIE 20 personen en niet verder generaliseren naar die 3 EXTRA die niet geantwoord hebben. Heeft als bijkomend voordeel dat je die poespas met steekproefgrootte en betrouwbaarheid nu niet meer nodig hebt.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
vrijdag 18 juni 2004

 Re: Standaardfout 

©2001-2024 WisFaq