Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Loodrechte stand

Hallo, kunnen jullie mij aub zo vlug mogelijk op weg helpen?

Bepaal een parametervoorstelling en een stelsel Cartesiaanse vergelijkingen van de rechte die het punt A bevat en loodrecht staat op de rechten l en m als

l x= 1 + 3r
y= 0 + r
z= 5 - 2r

A(0,0,0)

m x= 8 + r
y= 0
z= 2 + 5r

Dankjewel !!!!
Kunnen jullie mij vandaag nog helpen ?

a.
3de graad ASO - zondag 13 juni 2004

Antwoord

Aangezien de rechte het punt (0,0,0) bevat heeft de rechte parameter voorstelling (x,y,z)=r(a,b,c)
l heeft richtingsvector (3,1,-2) en m richtingsvector (1,0,5)
De gevraagde rechte staat loodrecht op l en m, dus
(3,1,-2)(a,b,c)=0 en (1,0,5)(a,b,c)=0
Dit levert het stelsel;
3a+b-2c=0
a+5b=0.
Succes!

hk
zondag 13 juni 2004

©2001-2024 WisFaq