Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parameters

In mijn boek staat wat over parameters maar ik heb er nog nooit van gehoord. Wat houd het precies in?

karin
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 12 juni 2004

Antwoord

Het snelst zie je de betekenis van het woord 'parameter' aan een voorbeeld.
Neem eens de functie f(x) = 2x2 + (p-3)x + 5
Omdat er links f(x) staat, weet je dat x de zogenaamde vrije variabele is. Simpel gezegd: x doorloopt alle mogelijke waarden.
Maar, er staat ook nog een letter p in. De bedoeling van de p is dat je er een vaste waarde aan toekent.
Als je bijvoorbeeld p = 8 kiest, krijg je de functie f(x) = 2x2 + 5x + 5.
Neem je p = -1, krijg je f(x) = 2x2 + -4x + 5.

Je ziet aan dit voorbeeld dat je, door er een letter p bij te zetten, in feite een heleboel functies tegelijk hebt. Bij elke gekozen p hoort weer een andere formule.
In de praktijk krijg je vaak vragen in de trant van: welke p moet je kiezen om ervoor te zorgen dat de grafiek van de bijbehorende functie de x-as raakt?
De keuze van de letter p zal je wel duidelijk zijn: p noemt men de parameter.

MBL
zondag 13 juni 2004

©2001-2024 WisFaq