\require{AMSmath} Exponentiele functies 3*81x = 27x-2ik kom er niet uit. ik heb allerlei mogelijkheden geprobeerd. Ilana Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 11 juni 2004 Antwoord 3·81x = 27x-281x = 1/3·27x-281x = 1/3·27x/27281x = 1/2187·27xlog(81x) = log(1/2187·27x)x·log(81) = log(1/2187) + log(27x)x·log(81) = log(1/2187) + x·log(27)x·log(81) - x·log(27) = log(1/2187)x(log(81)-log(27)) = log(1/2187)x = log(1/2187)/log(81)-log(27)x = -7PS. Wat je ook had kunnen doen is, 3·81x herschrijven als 3·(34)x = 34x+1.En 27x-2 = (33)x-2 = 33x-6.Dus 34x+1 = 33x-6, dit geldt alleen als 4x+1 = 3x-6 oftewel 4x-3x=-6-1 dus x=-7. Davy vrijdag 11 juni 2004 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
3*81x = 27x-2ik kom er niet uit. ik heb allerlei mogelijkheden geprobeerd. Ilana Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 11 juni 2004
Ilana Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 11 juni 2004
3·81x = 27x-281x = 1/3·27x-281x = 1/3·27x/27281x = 1/2187·27xlog(81x) = log(1/2187·27x)x·log(81) = log(1/2187) + log(27x)x·log(81) = log(1/2187) + x·log(27)x·log(81) - x·log(27) = log(1/2187)x(log(81)-log(27)) = log(1/2187)x = log(1/2187)/log(81)-log(27)x = -7PS. Wat je ook had kunnen doen is, 3·81x herschrijven als 3·(34)x = 34x+1.En 27x-2 = (33)x-2 = 33x-6.Dus 34x+1 = 33x-6, dit geldt alleen als 4x+1 = 3x-6 oftewel 4x-3x=-6-1 dus x=-7. Davy vrijdag 11 juni 2004
Davy vrijdag 11 juni 2004
©2001-2024 WisFaq