Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Zoek de macht adhv afgeleide

f(x)= Ö(1/sin2x)
Voldoet aan: f + f''= 3fa
Bepaal a

Ik heb reeds gevonden: f'(x)= -cos2x/Ösin32x

en f''(x) = 3(sin2x)^(-5/2)cos22x + 2 sin2x^(-1/2)

Deze zouden normaal gezien moeten kloppen maar hoe bepaal je dan a?

Zou iemand zo vriendelijk willen zijn me hierbij verder te willen helpen?

Dank bij voorbaat....

x
3de graad ASO - vrijdag 11 juni 2004

Antwoord

dag x,

Je hebt ons aardig aan het puzzelen gebracht doordat in je oorspronkelijke vraag een aantal accenten (van de afgeleiden) weggevallen waren, maar uiteindelijk vermoeden we dat je vraag geformuleerd moet worden zoals hierboven.
Het is niet moeilijk om in te zien dat de tweede afgeleide, die inderdaad correct is, te schrijven is als
f'' = 3·f5·(1-sin22x) + 2·f = 3·f5 - 3·f + 2·f
Dus f'' + f is gelijk aan 3·f5, waarmee je a gevonden hebt.
groet,

Anneke
dinsdag 15 juni 2004

©2001-2024 WisFaq