Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 25175 

Re: 4(ABCD) = DCBA

Maar hoe kom je dan aan dat sommetje en cijfers? Dat is nou juist het grote probleem! Maar toch alvast bedankt!

Belle
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 9 juni 2004

Antwoord

Of ik dacht dat de vraag was 'we snappen deze opgave niet'. Maar dat is het probleem niet... je wilt graag weten hoe je dat oplost!? Maar dat is toch de lol van puzzel.. dat je dat niet weet... anders is het gewoon een sommetje.

Maar vooruit... hoe begin je zoiets...

4(ABCD)=DCBA

A kan alleen 1 of 2 zijn..., want als A=3 is (of groter) dan zou je bij vermenigvuldigen met 4 iets van 12 of meer krijgen en dan krijg je als resultaat een getal van 5 cijfers in plaats van 4 (ik ga er van uit dat A geen 0 mag zijn).

Als A gelijk aan 1 is, dan is D=4, maar dan zou 4·D ook moeten eindigen op een 1 en dat is niet zo, dus A is niet 1.

Als A gelijk aan 2 is, dan is D=8, maar dan zou 4·D moeten eindigen op een 2... en dat klopt, want 4·8=32.

Dus ik weet al:
2BC8
4
----
8..2
En zo pruts je verder tot je er uit bent. Nou als het nu niet lukt dat weet ik ook niet meer...

WvR
woensdag 9 juni 2004

©2001-2024 WisFaq