Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuksplitsing in het s-domein

Hallo,
De volgende stap volg ik niet:

U0(s) = U1/(s(1+RCs))

dit wordt:

U0(s) = U1 · (1/s - 1/(s+(1/RC)))

Ik zie dat de stap is gemaakt om zo de terugtransformatie makkelijker te maken. Maar welke methode van breuksplitsing past men toe om tot de 2e vergelijking te komen?

Michie
Student hbo - woensdag 9 juni 2004

Antwoord

ik laat die U1 even weg, en noem RC even r.
dan moet ik 1/s(1+rs) herleiden.
Breuksplisten:
1/s(1+rs)=a/s+b/(1+rs)=(a(1+rs)+bs)/(1+rs)
Dus
a(1+rs)+bs=1
a+ars+bs=1
dus hebben we
a=1
ar+b=0
hieruit volgt b=-r

We hebben nu:
1/s(1+rs)=1/s-r/(1+rs)
Delen we in r/(1+rs) teller en noemer door r dan krijgen we
r/(1+rs)=1/(1/r+s)
Conclusie
1/s(1+rs)=1/s-1/(s+1/r).
en nu maar weer terug invullen.

hk
woensdag 9 juni 2004

©2001-2024 WisFaq