Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat is de cumulatieve relatieve frequentie?

Wat is de cumulatieve relatieve frequentie?

Kennet
3de graad ASO - dinsdag 8 juni 2004

Antwoord

Beste Kenneth,
Een voorbeeldje is misschien wel zo duidelijk.

Stel je hebt de volgende tabel:

Cijf Freq.
02 3
24 9
46 5
68 5
810 3
Tot. 25

Dan zijn de relatieve frequenties dus:

Cijf Freq. RF(in%)
02 3 12
24 9 36
46 5 20
68 5 20
810 3 12
Tot. 25 100

Als eerste maar nu verder met het begrip 'cumulatieve'. Dit betekent volgens de Van Dale: "samenvoegend, ophopend". Cumulatieve frequentie betekent dus de frequenties ophopen/samenvoegen.
De frequentie voor 04 is de samenvoeging van 02 en 04 ofwel 3+9=12. Voor 06 geeft dit 3+9+5=12+5=17. Voor 08 3+9+5+5=17+5=22 en voor 010 3+9+5+5+3=22+3=25.
Dit zijn dan ook de cumulatieve frequenties. Voor de eerste groep is dit natuurlijk gewoon gelijk aan de frequentie.

Cijf F RF CF
02 3 12 3
24 9 36 12
46 5 20 17
68 5 20 22
810 3 12 25
Tot.25 100

Nu kunnen we dus ook stellen dat tussen 0 en 4 er 12%+36%48% zit (optellen van 02 en 24). Tussen 0 en 6 er 12%+36%+20%=48%+20%=68%. Tussen 0 en 8 er 12%+36%+20%+20%=68%+20%=88%. En als laatste tussen 0 en 10 er 12%+36%+20%+20%+12%=88%+12%=100%. Dit zijn nu precies de cumulatieve relatieve frequenties.

Een andere berekening is ook mogelijk en geeft dezelfde oplossingen. De cumulatieve frequentie voor 04 was 12. Dit is 12/25·100%=36%. Voor 06 17, dus 17/25·100%=68%. Voor 08 dus 22/25·100%=88% en als laatste 010 dus 25/25·100%=100%

We hebben zo dan ook:
Cijf F RF CF RCF
02 3 12 3 12
24 9 36 12 48
46 5 20 17 68
68 5 20 22 88
810 3 12 25 100
Tot.25 100

Helaas lukt het niet om alles netjes onder elkaar te krijgen, maar hopelijk is het duidelijk. Trouwens een kleine opmerking, formeel moet er onder RF en RCF nog wel '(in %)' staan in dit geval.

Enkele bronnen:
cumulatief
frequentie
RelativeCumulativeFrequency

Hopelijk zo alles duidelijk.

M.v.g.
PHS

PHS
donderdag 10 juni 2004

©2001-2024 WisFaq