Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

T-toets

Hallo,

Ik heb een vraagje mbt tot de t-toets die ik heb uitgevoerd om de gemiddelde scores op een onafhankelijke variabele tussen twee groepen te kunnen vergelijken. Uit de Levene's Test lees ik dat Sig. = 0.056 voor Equal variances assumed. Dit betekent dat er dus geen verschillen zijn in gemiddelde scores. Als ik vervolgens de sig. van de t-toetsen ga bekijken, dan zie ik voor equal variances assumed = 0.005 en voor equal variances not assumed = 0.003... Zijn er nu wel of geen verschillen in gemiddelden tussen de twee groepen? Ik hoop dat jullie hier het antwoord op weten.

Groetjes, Ce

Ce
Student universiteit - zondag 6 juni 2004

Antwoord

Connie

Er is hier sprake van twee VERSCHILLENDE toetsen.

Bij een het uitvoeren van een verschiltoets voor gemiddelden is de uitgangssituatie wat betreft de varianties van belang. Die uitgangssituatie wordt EERST getoetst met de toets van Levene. Bij een onbetrouwbaarheid van 5% zal de signifnificance 0,056 bij Levene leiden tot het handhaven van de nulhypothese: De VARIANTIES (of standaarddeviaties) in de twee groepen kunnen gelijk zijn.
Let op dit is dus GEEN toets voor GEMIDDELDEN, die komt later.
Die toets voor gemiddelden lees je nu af op de regel equal variances assumed (want dat had je net bij Levene gevonden). De overschrijdingskans bij de t-waarde hier (0,005) geeft aan of er verschil in GEMIDDELDEN aangetoond kan worden. Dus doordat die 0,005 5% is kom je tot de conclusie dat de gemiddelden in beide groepen significant verschillen.

Duidelijk genoeg zo ??

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zondag 6 juni 2004

©2001-2024 WisFaq