Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Optellen van vergelijkingen

hallo,
ik ben een 1ste klas MBO-student, ik heb over 2 weken mn laatste toetsweek waar ik voor wiskunde met een probleempje zit en ik niet weet hoe ik deze moet aanpakken dus vandaar dat ik hier even mijn vraag wil stellen

ik moet dus kunnen : Oplossen van stelsels van vergelijkingen.. waar dus 3 methodes voor zijn, alleen bij de eerste loop ik dus een beetje vast..

de eerste methode is : Optellen van vergelijkingen

een voorbeeldsom :

3x - 2y + 5 = 0 | * 2 | 6x - 4y + 10 = 0
2x - 3y - 5 = 0 | * -3 | -6x + 9y + 15 = 0

6x - 4y + 10 = 0
-6x + 9y + 15 = 0
-----------------+
5y + 25 = 0
y=-5

nu is mijn vraag, waarom moet ik bij de eerste stap vermenigvuldigen met 2 bij de eerste vergelijking en met -3 bij de 2de vergelijking.

alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag!

met vriendelijke groet,

Kees kramer

Kees
Leerling mbo - zaterdag 5 juni 2004

Antwoord

Je laat in de uitwerking van je som zelf al zien waarom!
Door de vermenigvuldiging vallen de x onbekenden bij optellen tegen elkaar weg, 6 + -6 = 0 er blijft dan een vergelijking met 1 onbekende over die dan oplosbaar is.

vriendelijke groet

pl
zaterdag 5 juni 2004

©2001-2024 WisFaq