Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 24969 

Re: Bepaal de matrix van lineaire afbeelding

Kun je van V, S en R de matrix opstellen?

Het spijt me maar ik zie (momenteel) niet in hoe ik deze matrices zou moeten opstellen. Het eerste gedeelte van je uitleg had ik zelf ondertussen ook al zo ongeveer bedacht, maar ik zie in hoe ik de matrices zelf zou moeten gaan opstellen.

df
Student hbo - vrijdag 4 juni 2004

Antwoord

Bedenk dat in de kolommen van de matrix juist de beeldvectoren van de eenheidsvectoren komen te staan.
Bijvoorbeeld de vermenigvuldiging.
Snap je dat de vector [1,0,0] juist afgebeeld wordt op [3,0,0]?
Zo kom je al snel tot de matrix V

V =
|
|
|
|
300|
|
|
|
030
003

Voor de puntspiegeling krijg je dus:

S =
|
|
|
|
-100|
|
|
|
0-10
00-1

De rotatie is nog het lastigst.
De vector [1,0,0] wordt afgebeeld op [-1,0,0], en
[0,1,0] wordt afgebeeld op [0,-1,0], maar
[0,0,1] wordt op zichzelf afgebeeld.
Dus:

R =
|
|
|
|
-100|
|
|
|
0-10
001

Deze drie nog met elkaar vermenigvuldigen geeft het gewenste resultaat.
groet,

Anneke
vrijdag 4 juni 2004

©2001-2025 WisFaq