Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelstel vergelijkingen

hoi, ik heb twee vraagjes.. hopelijk krijg ik een antwoord..
los op in R2
cos(5x/2)=cos(y+p/5)
sinx+sin3y=0

de tweede vraag is
stel S is verzameling van de oplossingen van een vergelijking
S= {a+2kp, k Î } È {-a+2kp, k Î }
kun je S ook zo schrijven:
S= {±a+2kp, k Î }
ik vind de laatste manier korter, maar die heb ik in geen boek gezien.
alvast ßÎDa^

goino
2de graad ASO - donderdag 3 juni 2004

Antwoord

Uit cos21/2x = cos(y+p/5) volgt 21/2x = y+p/5 + k.2p of 21/2x = -y-p/5 + k.2p

Uit sinx = -sin3y = sin(-3y) volgt x = -3y + k.2p of x = p+3y + k.2p

Het komt in de goniometrie wel vaker voor dat twee series oplossingen tot één vorm kunnen worden samengevat. Verplicht is het natuurlijk niet, maar verboden ook niet.
Met jouw vereenvoudigde vorm lijkt me niets mis. Hoogstens valt op te merken dat de ±a niet altijd gewenst is, maar echte problemen geeft het nou ook weer niet.

MBL
maandag 7 juni 2004

©2001-2024 WisFaq